Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Jazz Q
aktivní od roku 1964

legendární jazzrocková skupina klávesisty Martina Kratochvíla, kterou prošla řada špiček českého rocku a jazzu. U jejího založení stála kromě Kratochvíla další jazzová legenda Jiří Stivín. Po jeho odchodu na počátku 70. let Kratochvíl nasměroval skupinu k tehdy módnímu spojení jazzu a rocku. Díky virtuozitě a hudebnímu zaměření některých členů projev skupiny zdařile míchal jazzrockové prvky s artrockem, který tehdy hrálo jen málo legálně fungujících kapel (rocková avangarda byla v tehdejších podmínkách chápána jako nástroj západní ideologie). Po pádu komunismu se Kratochvíl věnuje podnikání (založil vydavatelství Bonton), ale nadále nepravidelně vystupuje v různých sestavách pod hlavičkou Jazz Q .


Obsazení:

Jiří Stivín  (1964-1970) , flétna, saxofony, kytary, rytmické nástr.-ost.
Martin Kratochvíl  (od r.1964) , klávesové nástr, trubky, vedoucí, el.klavír, syntezátory
Milan Vitoch  (1968-1969) , bicí
Joan Duggan  (1971-1975) , zpěv, foukací harmonika
Vladimír Padrůněk  (1972-1973, 1978-1980) , baskytara, zpěv
Luboš Andršt  (od r.1973) , kytary
Michal Vrbovec  (od r.1973) , bicí, zvonce
František Francl  (od r.1974) , kytary, zpěv
Alexandr Čihař "Lexa"  (1976-1977) , kontrabas, kytary, baskytara
Jana Kratochvílová  (1976-1977)
Přemysl Faukner  (od r.1976) , baskytara
Libor Laun  (od r.1976) , bicí, perkuse
Jaromír Helešic  (od r.1977) , bicí
Pavel Trnavský  (1978-1979) , bicí
Oskar Petr  (1978-1979) , kytary, zpěv
Pavol Kozma  (od r.1981) , bicí
Pavel Jakub Ryba  (od r.1982) , baskytara
Jiří Veselý  (1984-1984) , baskytara
Boris Urbánek  (1984-1986)
Jiří Tomek, perkuse, zpěv, conga
Jiří Pellant, kontrabas
Jan Martinec, saxofony, housle, foukací harmonika
Vít Musil, baskytara
Ladislav Déczi, Jr. "Vajco", bicí

Diskografie:

Pozorovatelna , Panton 1973 ,
Symbiosis , Supraphon 1974 ,
Elegie , Supraphon 1976 ,
Zvěsti , Supraphon 1979
1974-75 Live , Bonton 1991
Talisman , 2016

kompilace / živé nahr.:

The Best of Jazz Q , Panton 1995
Jazz Q , Supraphon 2007
Živí se diví , GAD Records [PL] 2013
Temné Slunce ( Kratochvíl, Martin ) , GAD Records [PL] 2014

samplery apod.:

Jazzrocková dílna , Panton 1975
Jazzrocková dílna 2 , Panton 1977
Rock Line 1971-1974 , Supraphon 2019 ,

SP / EP:

Horizont / Horký vítr ( Elefteriadu, Martha ) , Panton 1978
Nic víc / Jsem svá ( Peterka, Karel ) , Panton 1984
Zlý sen / Ovčí vlna (Mini jazz klub 38) ( Koubková, Jana ) , Panton 1984 ,

spoluúčasti:

Coniunctio ( Blue Effect ) , Supraphon 1970 ,
Paprsky ( Vondráčková, Helena ) , Supraphon 1978 ,
Hodokvas ( Kratochvíl, Martin ) , Supraphon 1980
Hvězdoň ( Kratochvíl, Martin ) , Supraphon 1984
Znovu ( Kratochvíl, Martin ) , Studio Budíkov 2013

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 20.04.2019 www.Czechmusic.net