Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Olympic
aktivní od roku 1963

nejpopulárnější rocková kapela v historii české hudební scény, zal.1963 (přejmenováním skupiny Karkulka na Olympic podle klubu, ve kterém hráli). Dodnes s přestávkami činná, jediným pojítkem s původní formací a hlavní osobou je zpěvák Petr Janda. Od původního rock'n'rollu 60.let prošli v 70. letech obdobím hardrocku, na rozdíl od většiny skupin té doby zůstali téměř nepoznamenáni jazzrockem, a plynule přešli do oblasti popu s ambicemi na první místa v hitparádách a tomu přizpůsobeným nicneříkajícím a sama sebe vykrádajícím klišé. Nicméně zásluha Olympicu na rozvoji a popularizaci rockové hudby v tehdejším Československu je neoddiskutovatelná.


Obsazení:

Jaromír Klempíř  (1963-1964) , klávesové nástr, varhany
Petr Kaplan  (1963-1964) , zpěv, kytary
Pavel Bobek  (1963-1965) , zpěv
Pavel Sedláček  (1963-1965) , zpěv
Miloslav Růžek  (1963-1965) , saxofony, vedoucí
Karel Mareš  (1963-1965) , vedoucí
Pavel Šváb  (1963-1965) , klávesové nástr, doprovodný zpěv, zpěv
Michael Volek "Miki"  (1963-1966) , zpěv
František Čech "Ringo"  (1963-1966) , bicí
Pavel Chrastina  (1963-1969) , baskytara, zpěv, doprovodný zpěv
Miroslav Berka  (1963-1987) , klávesové nástr, klavír, varhany
Petr Janda  (od r.1963) , zpěv, kytary, vedoucí
Jiří Laurent  (1964-1965) , kytary
Jan Antonín Pacák "Jeňýk,Sorry"  (1965-1971) , bicí, foukací harmonika, zpěv, doprovodný zpěv
Ladislav Klein  (1965-1972) , kytary, zpěv
Jan Hauser  (1969-1971) , baskytara, zpěv
Jiří Korn  (1971-1973) , zpěv, baskytara
Petr Hejduk  (1971-1985) , bicí, zpěv
Ladislav Chvalkovský  (1973-1973) , baskytara, zpěv
Pavel Petráš  (1974-1975) , baskytara
Milan Broum  (od r.1975) , baskytara, zpěv, doprovodný zpěv
Milan Peroutka "Ferda"  (1986-2013) , bicí
Jiří Valenta  (od r.1986) , klávesové nástr
Martin Vajgl  (od r.2013)

Diskografie:

Želva , Supraphon 1968 ,
Pták Rosomák , Supraphon 1969 ,
Jedeme, Jedeme , Supraphon 1971 ,
4 , Supraphon 1973 ,
Marathon , Supraphon 1977 ,
Prázdniny na zemi , Supraphon 1979
Rock And Roll , Supraphon 1981
Ulice , Supraphon 1981
Olympic v Lucerně , Supraphon 1982
Laboratoř , Supraphon 1984
Kanagom , Supraphon 1985
Bigbít , Supraphon 1986
Když ti svítí zelená , Supraphon 1988
Ó jé , Supraphon 1990
Jako zamlada , Supraphon 1992
Lucerna Live , BestIA / Monitor 1993
The Best Of Olympic , Supraphon 1993
Dávno , BestIA 1994
Unplugged , BestIA 1995
Brejle , Best I.A. 1997
Ondráš podotýká , Bonton 1997
Karavana , Best I.A. 1999
To nejlepší z Olympicu 1 , Best I.A. 2000
To nejlepší z Olympicu 2 , Best I.A. 2001
Dám si tě klonovat , Best I.A. 2003
Stejskání , Best I.A. 2004
Trilogy , Best I.A. 2006
Sopka , Best I.A. 2007
Rockové Vánoce , Best I.A. 2008
Back To Love , BestIA 2011
Souhvězdí šílenců , Supraphon 2013

kompilace / živé nahr.:

Handful , Supraphon/Artia 1972
12 nej... , Supraphon 1976 ,
Overhead , Supraphon 1978
Akorát , Supraphon 1983
25 let , Supraphon 1987
Sklípek ( Přenosilová, Yvonne ) , Supraphon 1990
Balady , Supraphon 1994
Petr Hejduk , Bonton 1995
Vlak co nikde nestaví , Bonton 1995
Singly I.-VII. , Bonton / Best I.A. 1999
Zlatá edice , Supraphon 2010
Olympic 50 , Supraphon 2012
Everybody! , Monster Records 2013

samplery apod.:

Aerotaxi / ... , Supraphon-Artia 1965
Night Club '67 , Supraphon-Artia 1967
Give Peace A Chance , Supraphon / Artia 1973
Hitšaráda TKM 3 , Supraphon 1981 ,
Rock And Roll , Supraphon 1981
Planeta lidí ( Donovan ) , Supraphon 1985 ,
13 Fláků od Kaťáků , Monitor 1993

SP / EP:

Adresát neznámý / Roň slzy ( Gott, Karel ) , Supraphon 1964 ,
Co z toho mám / Espado ( Gott, Karel ) , Supraphon 1964
Espado , Supraphon 1964
Oh Boy / Hey Paula! ( Bobek, Pavel ) , Supraphon 1964
Big Beat Olympics & Mefisto , Supraphon 1965
Kousek za městem / Hvězda na vrbě ( Pilarová, Eva ) , Supraphon 1965
My Boy Lollipop / Autumn Mood ( Přenosilová, Yvonne ) , Supraphon-Artia 1965
Trezor / Bílá místa ( Gott, Karel ) , Supraphon 1965
Cinderella , Supraphon 1966
Dynamit / Otázky , Supraphon 1970 ,
Gorila / Don Quijote de La Mancha ( Korn, Jiří ) , Supraphon 1973 ,
Čtvrtstoletí rock'n'rollu , Supraphon 1980

spoluúčasti:

LP 01 ( Korn, Jiří ) , Supraphon 1973 ,
Pop galerie ( Sedláček, Pavel ) , Supraphon 2006

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 14.01.2018 www.Czechmusic.net