Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Zagorová, Hana
aktivní od roku 1963

Zpěvačka: jedna z nejslavnějších českých zpěvaček; devítinásobná držitelka Zlatého slavíka (1977-85), v počtu Zlatých slavíků a obdržených hlasů je na 2. místě po K. Gottovi. Od r. 1964 natáčela v ostravském rozhlasu (Dinda, Mrtvá láska). Spolupráce s Flamingem (Svatej kluk, Honey, TOČRem a souborem Sodoma Gomora. Zpočátku představitelka beatového šansonu, později stále větší příklon ke komerčnímu popu (Orchestr K. Vágnera). Autorem nejklasičtějších písní (Maluj zase obrázky, Kapky, Kdyby se vrátil čas) a desítek textů byl P. Žák, jinak množství písní od Hádla, Hapky, Ondráčka, Rottera, Zahradníka, Zmožka. Nejvíce kritiky zpěvačce přineslo období let 1981-85, tj. spolupráce s duem Hložek+Kotvald. Koncem 80. let opět vážnější alba a úzká spolupráce s Michalem Horáčkem (20 textů). Po podpisu Několika vět režimem zakázána, později účast na převratovém dění. Alba "Dnes nejsem doma" a "Rozhovor v tichu" podpořena šansonově laděným jevištním programem Noční telefony. Po roce 1992 delší koncertní odmlka, na pódia se vrací r. 1996. Na albech od r. 1998 častá spolupráce s Jiřím Březíkem. Držitelka devíti Zlatých slavíků (1977-1985); i později v anketě Český Slavík se stabilně umisťuje v první desítce.<br> <br> Herečka: vystudovala JAMU, jako herečka nadchla kritiku v TV inscenaci Josefína (1968). Zaujala v semaforské Kytici (1972-74). Hlavní role v Podskalského Trháku (1980). <br><br> Textařka: sama si otextovala na 50 písní (Honey, Mrtvá láska, Zdá se, Černý páv, Líto, je mi líto). <br><br> Scénáristka: podle scénáře HZ natočila ČST, resp. ČT 8 dílů Dluhů HZ (1981-86) a také 38 dílů pořadu Když nemůžu spát (1993-98). <br><br> [Autor příspěvku: Petr Nový]

osobní data včetně spoluúčastí na nahrávkách jiných skupin


Diskografie:

Bludička , Supraphon 1971
Cesta ke štěstí , Supraphon 1975 ,
Tobě, tebe, ti , Supraphon 1978 ,
Breviary of love , Artia 1979
Oheň v duši mé , Supraphon 1980
Střípky , Supraphon 1981
Světlo a stín , Supraphon 1982 ,
Mimořádná linka , Supraphon 1983 ,
Co stalo se, stalo , Supraphon 1984 ,
Sítě kroků tvých , Supraphon 1985 ,
Náhlá loučení , Supraphon 1986
Živá voda , Supraphon 1987 ,
Dnes nejsem doma , Supraphon 1990
Rozhovor v tichu , Multisonic 1991
Když nemůžu spát , Tommü 1994
Já? , Multisonic 1998
Hanka , Multisonic 2001
Navěky zůstane čas , Multisonic 2003
Zlatá kolekce / S úctou , Supraphon 2006
Zloděj duší , Multisonic 2007

kompilace / živé nahr.:

Maluj zase obrázky , Multisonic 1995
Maluj zase obrázky / 2 , Multisonic 1996
Bludička Julie , Bonton Music 1997
Největší hity , Sony Music/Bonton 2003

samplery apod.:

Zlatý slavík 1969 ( Vox ) , Supraphon 1970
Boublík , Supraphon 1971

SP / EP:

Prý jsem zhýralá / Dinda , Supraphon 1968
Svatej kluk / Jsem bláhová , Supraphon 1968 ,
Bludička Julie / Rokle , Supraphon 1969
Honey / Mrtvá láska , Supraphon 1969
Miláček / Verbíř , Supraphon 1969
Zlá dáma / Monolog , Supraphon 1969
Kočičí slabikář / Jean , Supraphon 1970
Venuše / Piknik , Supraphon 1970
Královnička / Madam Curie , Supraphon 1978
Dávné lásky / Benjamin , Supraphon 1981 ,
Kostky jsou vrženy , Supraphon 1983
Spěchám / April , Supraphon 1983
Nejhezčí dárek , Supraphon 1985

spoluúčasti:

V penziónu Svět ( Hapka, Petr ) , Supraphon 1988 ,

Odkazy:



Poslední aktualizace 22.10.2016 www.Czechmusic.net