Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Kubišová, Marta
aktivní od roku 1963

koncem 60. let nejpopulárnější česká zpěvačka, členka legendárního vokálního tria Golden Kids (Kubišová-Vondráčková-Neckář). Po roce 1968 se stala jednou z tváří protikomunistického odboje, její skladba Modlitba pro Martu byla jakousi neoficiální protisovětskou a protikomunistickou hymnou. Logicky pak následovaly zákazy činnosti a mezi léty 1971-1978 si Marta oficiálně nezazpívala ani notu. Přesto na rozdíl od podobně postižených kolegů-zpěváků nikdy neodešla do exilu. Po roce 1989 znovu zpívá, avšak vrchol její kariéry představuje tvorba z konce 60. let a také nahrávky pořízené tajně v roce 1978 v Hutkově bytě pro sampler Zakázaní zpěváci druhé kultury, vydaný ve Švédsku, kde vedle ní jsou zastoupeni Vlasta Třešňák, Jaroslav Hutka, Karel Soukup, Svatopluk Karásek a Vladimír Veit.

osobní data včetně spoluúčastí na nahrávkách jiných skupin


Diskografie:

Songy a balady , Supraphon 1969 ,
Lampa , Supraphon 1990
Někdy si zpívám , Supraphon 1991
Songy a nálady , Popron 1993
Řeka vůní , Popron 1995
Bůh ví ... , Polygram 1996
Sváteční setkání , Multisonic 1997
Marta Kubišová v Ungeltu , Multisonic 1999
Já jsem já , 2004
In my world , 2005
Vítej, lásko , Supraphon 2005
Soul , Supraphon 2016

kompilace / živé nahr.:

Singly 1 , Bonton 1996
Dejte mi kousek louky (Singly 3) , Sony Music/Bonton 1998
Modlitba (Singly 4) , Sony Music/Bonton 1999
Síň slávy , Sony Music/Bonton 1999
Tajga blues (Singly 5) , Sony Music/Bonton 2000
Příběh – To nejlepší , Supraphon 2004
Příběh (DVD) , Supraphon 2008
Vyznání , Supraphon 2010
Zlatá šedesátá , Supraphon 2012

samplery apod.:

Zlatý slavík 1969 ( Vox ) , Supraphon 1970

SP / EP:

Má oči šedé / Loudá se půlměsíc ( Gott, Karel ) , Supraphon 1965
Nepiš Dál / Žofie , Supraphon 1966
Oh, Baby, Baby / Miluji staré klobouky ( Vondráčková, Helena ) , Supraphon 1966
As Tears Go By / Women's Day ( Mefisto ) , Supraphon-Artia 1967
Ještě ne / Šaty z duhy , Supraphon 1967
Nech tu lásku spát , Supraphon 1967
Sklípek / Santa Clara ( Přenosilová, Yvonne ) , Supraphon 1967
Bílá stuha / Robinson , Supraphon 1968
Budu hledat dál / Cesta , Supraphon 1968
Hej, pane zajíci! , Supraphon 1968
Lampa / Zimní království , Supraphon 1968 ,
Modlitba pro Martu / Zlej sen , Supraphon 1968 ,
Legendy , Supraphon 1969
Modlitba pro Martu / Hey Jude , Supraphon 1989 ,
Časy se mění / Oh, Baby, Baby ( Golden Kids ) , Supraphon 1990 ,
Depeše / Nechte zvony znít , Supraphon 1990 ,
Jakoby nic / Hare Krišna , Vampi Soul 2010

spoluúčasti:

Václav Neckář zpívá pro mladé ( Neckář, Václav ) , Supraphon 1966
Adventní písně a koledy ( Ebenové, bratři ) , Supraphon 1990

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 19.03.2017 www.Czechmusic.net